Diplomáciai források hétfői közlése szerint Iránban már folyik az urándúsítás új szakasza, amelyben 20 százalékosra növelik a 235-ös atomsúlyú hasadó izotóp koncentrációját a nukleáris anyagban. A munkát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyeli.

A tevékenység a Teherántól 150 kilométerre délnyugatra lévő Fordóban folyik, mélyen egy hegy gyomrában. Az üzem létét sokáig titokban tartották, de a nyugati hírszerzés 2009 szeptemberében leleplezte. "Az ellenség nem képes kárt tenni benne" - idézte vasárnap a félhivatalos Mehr hírügynökség Fereidun Abbaszit, az atomprogramért felelős iráni alelnököt. A bunkerszerű alagutat légvédelmi rakéták és a Forradalmi Gárda őrzi.

A nevük elhallgatását kérő bécsi diplomaták egy múlt heti szemle alapján közölték, hogy Fordóban 348 dúsító centrifuga működik két sorba kapcsolva egymással, további két másik sort pedig már majdnem teljesen összeszereltek. A centrifugák régi típusúnak tűntek.

A dúsítás megkezdését egy szintén név nélkül nyilatkozó iráni illetékes is megerősítette, Ali Asgar Szoltaníje, Iránnak a NAÜ-höz delegált képviselője pedig azt hangsúlyozta, hogy "minden nukleáris tevékenység a NAÜ folyamatos megfigyelése, ellenőrzése és őrizete alatt van, beleértve a dúsítást Natanzban és Fordóban".Atomic.png

Irán eddig 3,5 százalékos és 4 százalékos urándúsításra volt képes. A 20 százalékos uránt polgári létesítményekben lehet használni, de belőle kiindulva már gyorsabban el lehet jutni 90 százalék fölé, ami atomfegyver készítéséhez szükséges.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bernyo.blog.hu/api/trackback/id/tr473542549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása